Legendele amazoniene au prins viata? Avem raul care „fierbe”

amzaonNatura ne arata in fiecare zi cat de minunata si de complicata poate fi. In toata lumea existe sute, daca nu mii de fenomene si minuni ale naturii care nu pot fi explicate si care totusi ne ofera un spectacol impresionant, uneori chiar periculos pentru oamenii din apropiere. Asa se face ca peruvienii au avut la un moment dat un rau in Amazon care avea o temperatura foarte mare, periculoasa pentru orice creatura vie. Legenda spune ca niste conchistadori spanioli cautau aur in padurile spaniole, multi dintre ei fiind de negasit la o privire mai atenta la intoarcere.

Cei care au supravietuit le-au povestit celor care i-au intrebat despre experienta din acea padure despre o apa ce parea otravita sau despre serpi care mancau oameni, impreuna cu raul care fierbea mai ceva decat o oala cu apa in clocot. Fascinat de aceste relatari, un geolog peruvian a vrut sa vada daca e adevarat ca exista un astfel de rau sau nu, avand la baza proiectul sau de doctorat ce facea referire la energia geotermala din Peru si al sau potential distrugator. In 2011, geologul si-a luat matusa care se pare ca inotase in raul cu pricina si a pornit spre acea padure plina de povesti infricosatoare. Omul de stiinta a vazut raul din care ieseau aburi, apa avea in jur de 86 grade Celsius, iar legenda era de fapt un mare adevar. Nu e nimic nou in existenta unor ape termale, numai ca prin preajma nu era nici un vulcan care sa le genereze. Cel mai apropiat sistem vulcanic se afla la 700 km, raul avea 25 metri latime, 6 metri adancime, iar tot procesul de fierbere ocupa cam 6.24 km suprafata. Pentru cinci ani omul de stiinta a studiat tot ce se putea studia in cautarea de explicatii cu baze stiintifice, a luat mostre de apa, a verificat ecosistemul, absolut tot. O explicatie poate fi apa fierbinte din fisuri si fracturile Pamantului, care ajunge la suprafata si formeaza aceste manifestari geotermale. Apa era de fapt acumulata din ploi si venea din amonte, din Anzi, apoi ajungea in maruntaiele pamantului si era incalzita, reparand in Amazon, de unde si raul care fierbe. S-au prelevat si mostre ale microbilor care reusesc sa traiasca la asemenea temperaturi pentru a se vedea exact ce mijloace de adaptare folosesc.

Nici macar micile animale nu pot inota in rau pentru ca acesta este practic unul mort, din cauza temperaturilor uriase. Comunitatea stiintifica este deja fascinata de munca sa si de raul-minune a naturii si asteapta sa apara si mai multe detalii despre raul care nu inceteaza sa dea in clocot de sute sau chiar mii de ani. Pe de alta parte, cercetatorii sunt cumva nemultumiti de faptul ca doar un singur om a pornit in aceasta aventura si si-ar dori ca echipe intregi sa mearga la fata locului pentru a putea merge mai departe si aduce rezultate si mai concludente despre tipul de activitate termala si cauzele care duc la aceste procese continue, fara a fi preciclitate de orice fel de ciclicitate ce apare in ecosistemul din jur.

FacebookGoogle+LinkedInTwitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *