Orasul fantoma

Un fapt fara precedent: un oras intreg va disparea de pe fata pamantului in urmatorii 20 de ani. Orasul Kiruna, care este situat in sud estul Suediei, va trebui stramutat.

Motivul pentru care s-a ajuns pana aici este din cauza unei exploatari miniere fieroase. Compania care se ocupa cu exploatarea din acea zona, a trimis in 2004 o scrisoare catre comunitatea locala prin care cerea aprobarea de a sapa mai adanc in muntele vecin. Aceste sapaturi au dus la deteriorarea solului pe care era asezat orasul.

Locuintele afectate cel mai grav erau cele care se aflau in apropierea lucrarilor. Odata cu trecerea timpului, starea solului s-a agravat, iar crapaturile din pamant au ajuns pana in centrul orasului. Toti cei 18.000 de locuitori nu au alta solutie decat sa isi faca bagajele. Pentru acest oras nu mai exista o a doua sansa. Fisurile sunt atat de grave, incat nu se mai poate face nimic in salvarea locuintelor.

O firma de arhitectura din Stockholn a castigat un concurs pentru planul ingenios prezentat. Acesta consta in ridicarea unui nou oras la trei km distanta de Kiruna. Momentan, noua asezare poarta un nume care vorbeste longitudinea noii asezari „Kiruna 4 ever”. In curand lucrarile vor incepe. Un nou concurs va avea loc in care se va stabili planul si arhitectura din noul oras. Investitia facuta de autoritati se ridica in prezent la aproximativ 550 milioane de dolari. Acest pret urmeaza sa creasca de mai multe ori odata cu inaintarea lucrarilor. Noul oras va fi finalizat in urmatorii 20 de ani. In acesta se vor construi milarde de metri patrati de locuinte, spatii publice, spitale si scoli. Locuitorii ale caror locuinte vor fi demolate au sa fie despagubiti dupa evaluarea fiecarei proprietati in parte. Pretul pe care il vor primi pentru ca accepta noul proiect este cu 25% mai mare decat valoarea estimarii.

Locuitorii din Kiruna sprijinesc aceasta relocare, deorece existenta orasului depinde aproape in totalitate de exploatarea miniera. In mina se aflau sursele de venit si hrana populatiei din orasul afectat. Cand in anii 70-80 mineritul din aceasta zona a intampinat mai multe probleme, populatia orasului a scazut cu mai bine de 30 de procente. Avand in vedere decizia luata, acesta va fi primul oras de aceasta marime care va disparea de pe fata pamantului cu acordul statului suedez.

FacebookGoogle+LinkedInTwitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *